Shafie nafi pelaksanaan projek BELB tidak telus

>> Tuesday, November 17, 2009


Datuk Seri Mohd Shafie Apdal
 
Menteri Pembangunan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal menafikan tuduhan bahawa pelaksanaan projek Bekalan Elektrik Luar Bandar (BELB) di Sabah dan Sarawak tidak telus.Beliau menjelaskan proses pelaksanaan projek BELB di kedua-dua negeri berkenaan, termasuk tawaran kontrak kepada syarikat yang dipertanggungjawabkan untuk melaksanakan projek itu dibuat mengikut semua prosedur sedia ada.

“Saya sudah perjelaskan di Parlimen bahawa tuduhan pihak tertentu yang tidak bertangungjawab ini hanya cuba untuk memesongkan fakta dan pemikiran rakyat.” Kita tahu bahawa kelulusan yang diberikan oleh Kementerian Kewangan dikeluarkan sejak tahun 2008 lagi. “Daripada kelulusan itu, kita cuma menokok tambah dari segi penambahan syarikat yang terbabit (melaksanakan projek). Kalau dahulu hanya empat syarikat terbabit, sekarang ini sembilan syarikat.

“Kita nak pastikan syarikat yang terbabit ini tidak membolot semua kerja di peringkat negeri Sabah: dia juga buat jalan, dia juga buat (bekalan) air, dia juga buat kelapa sawit, pelancongan dan berbagai-bagai lagi,” kata- nya kepada pemberita selepas menghadiri program bersama rakyat di sini kelmarin.Shafie berkata demikian sebagai mengulas tuduhan pihak tertentu kononnya berlaku ketidak telusan dalam urusan pelaksanaan projek BELB di Sabah dan Sarawak termasuk dakwaan kononnya kontrak cuma diberi- kan kepada kroni-kroni tertentu.

Menurutnya langkah me- nambah bilangan syarikat yang ditawarkan kontrak projek BELB di Sabah dan Sarawak adalah selari dengan hasrat kerajaan untuk memastikan pelaksanaannya mencapai sasaran iaitu dapat dinikmati rakyat seperti yang digariskan di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA).

“Yang dikatakan ada penyelewengan, itu tidak benar. Yang memutuskan ialah Kementerian Kewangan, Kementerian Kerja Raya, kementerian saya, membabitkan ramai pihak yang tidak melibatkan saya pun,” katanya.

Shafie berkata beliau tidak menolak kemungkinan tuduhan tidak berasas yang dilontarkan kepadanya dibuat oleh pihak yang tidak mendapat kontrak atau ada motif politik untuk menjatuhkan sesiapa.
 

0 comments:

Post a Comment

Perintah Jauhi Sifat Mazmumah

Firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan Yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. (al-Hujurat: 12)

FINDER

MENGENAI BLOG INI

Blog ini bukanlag blog upahan atau pengugut bagi mengharap wang perlindungan. Jauh sekali untuk meminta habuan. Blog ini tidak ditaja oleh pihak yang ingin popular di pandangan orang lain dengan puji dan sanjungan. Tidak juga ingin diguna atau diperguna untuk publisi murahan untuk mempromosi mereka yang teringin untuk jadi pemimpin. Apapun yang dipaparkan dalam blog ini adalah menjurus kepada "kemerdekaan dan kebebasan media" yang beretika dan berbudi pekerti.
Related Posts with Thumbnails

CADANGAN RAKAN BLOGGERR KB

CADANGAN RAKAN BLOGGERR KB
(Klik logo ini untuk mengetahui cadangan).. Senarai mereka yang setuju: 1. Depu-Depu 2. Seliu-liu, 3. Sabahkita, 4. Sekali Ketuk 5. Solymone 6.Apa Yang Tersirat. 7. Puteri Senja 8. Abang Man 9. Di ambang sore, 10, Blog abd. Gawis..11. Watasikadi 12. Abd Naddin 13. Senjaliza

CADANGAN STRUKTUR ORGANISASI RAKAN BLOGGER KB (protem)

Yang DiPertua: Solymone
Timbalan YDP: Sekali Ketuk
Setiausaha: Seliu-liu
Tim Setiausaha: Apa Yang Tersirat
Bendahari: Depu-Depu
Tim Bendahari: Puteri Senja
Biro Sosial dan Politik: Konspirasi Politik Melayu
Biro Ekonomi dan Antarabangsa: Sabahkita
Biro Belia dan Beliawanis: Watasikadi
Biro Riadah dan Pendidikan: Di Ambang Sore
Biro Ehwal Semasa: Abd. Naddin
Ahli-ahli: Abang Man, Blog Abd gawis, Senjaliza

NOTA:
Penyusunan semula struktur organisasi ini akan diperolehi setelah pertemuan dan musawarah di kalangan ahli-ahli. Ahli-ahli yang belum menyenaraikan persetujuan mereka juga dipohon untuk hadir bagi memperkukuhkan struktur ini pada satu tarikh dan tempat yang akan diumumkan kelak.
"Sesungguhnya orang-orang yang suka agar tersebar keburukan dalam kalangan orang-orang beriman, bagi mereka adalah azab yang pedih di dunia dan di akhirat. Dan Allah mengetahui (segala perkara), sedang kamu tidak mengetahui.'' (An-Nur: 19).

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." (Surah Al-Ankabut ayat 2-3).

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana , maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkan-Nya itu dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripada-Nya.” (surah Ar-Ra’ad, ayat 11)

Search This Blog

PUISI

Luah Pandasan ngogo Labuan
Gelungan tenara mo atai aseh
aturan Ilahi masa Parang Pandasan
mah kami ai kendoon kasih

Kami moo diri memiah keluman baau
ngeromon reso ngembanan denakan enkampung
luah kampung niogo a tekito belud nibaau
Iko jomo pesinggah bedakwah ko bedagang

Baya ni susah reta
dong pekiran dokon abu
baya ni matai mensari
dong kiti ngeliit umbuh

Dunjara dunjara
belapik duun booh
jerah no kau jerah
niah kau booi senooh

Luah ta Denakan Azrone Sarabatin.

Jum. Kopi Yg. Perlu Disediakan

FEEDJIT Live Traffic Feed

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP