Pinaranggi: Fakta Kewujudan Perdagangan Tukar Barang antara suku kaum di Kota Belud.

>> Thursday, November 19, 2009


Pinaranggi (Dalam Bahasa Tobilung) dan Gador dalam bahasa Iranun adalah bekas yang bebentuk seperti cembul tetapi agak tinggi berbanding cembul. Pinaranggi yang asli diperbuat dari tembaga yang agak tebal dan berukiran sekata atau disebut "ancient workmanship".

Lakaran sejarah tidak menulis fakta yang luas mengenai sosio ekonomi masyarakat asal pribumi Negeri Sabah. Di mana-manapun pelusuk daerah, tidaklah mudah kita mencari bahan rujukan mengenai sosio ekonomi masyarakat pribumi kita di zaman silam.

Daerah Kota Belud yang dihuni oleh pelbagai suku kaum juga tidak banyak menyimpan khazanah tulisan sejarah untuk menjadi rujukan generasi kini dan akan datang.

Penjajah British tidak juga banyak menulis fakta "yang tersedia untuk kita tatapi" mengenai sosio-economi zaman lampau khasnya zaman sebelum dan zaman pra penjajahan untuk menjadi tatapan generasi kita di zaman moden ini. Bagi Kota Belud, dokumen ini sahaja "yang sesuai yang  dapat saya temui":-

North- West Coast of Borneo.
............There is but little trade carried on ; the only articles of export are tobacco, rice, 3 little wax cattle and horses, or rather ponies. The imports consist of cloths, iron, cheap earthenware, gongs, and occasionally a valuable jar. These jars, of ancient workmanship, fetch high prices, varying from 5l.to 500l.-Journal of the Royal Geographical Society of London, Vol. 32. (1862),

Saya tidak dapat menyimpulkan bahawa Jar atau Pinaranggi atau Gador itu berasal dari luar negara mana. Tetapi mengikut catatan dalam journal ini, ianya adalah barangan impot. Saya masih ingat bahawa semasa kecil saya, arwah ayah saya dan keluarga saya banyak menyimpan Gador ini. Bukan sahaja ianya sebagai barang perhiasan mewah, tetapi ianya digunakan sebagai tempat menyimpan barang seperti beras, barangan tembakau dan sireh pinang. Persoalan yang masih memerlukan kupasan ialah dari mana asal Jar, Pianranggi atau Gador ini yang banyak dimiliki suku kaum Iranun.

Fakta yang dapat dijejaki kini ialah suku kaum Tugaya di Selatan Filipina masih menjalankan aktiviti  membuat barangan seperti Cembul, gadur, kulintangan dan pelbagai lagi dari bahan tembaga. Masih memiliki kemahiran yang dipusakai dari nenek moyang mereka sejak turun temurun. Ianya menjadi sumber ekonomi mereka yang terpelihara. Mereka masih memiliki kepakaran membuat cembul tembaga, Kulintang berukiran corak "ancient" seperti gambar di atas sehingga ke hari ini.

Gambar Pinaranggi yang terdapat dalam blog ini adalah koleksi Persatuan Tobilung Sabah.-TOBISA. Ianya adalah koleksi dari nenek moyang mereka. Adalah dipercayai bahawa koleksi ini diperolehi dari hasil  usaha kerja pertanian yakni bertanam padi dan jaung. Ianya adalah harga padi yang mereka usahakan.

Saya teringat arwah ayah saya yang memilik rumah padi yang dipanggil yang menempatkan "ukab-ukab", tempat mengisi padi. Saya tahu keluarga saya juga keluarga "Kuda Berhias" bukannya petani. Bukan penanam padi. Oleh itu dari mana kah asalnya padi itu? Apa yang pernah orang tua kami ceritakan ialah padi ini adalah  sebahagian hasil tuaian "saudara" mereka dari suku kaum "idaan" atau Dusun khasnya Tobilung dari Sarang, Dudar, Mandawang dan Langkon.

Pinaranggi, atau Gador ini adalah "evidence" bahawa "barter trade" atau perdangan pertukaran barang adalah menjadi amalan antara siku kaum Tobilung khasnya, "Idaan" amnya dengan suku kaum Iranun. Melalui barter trade inilah hubungan persaudaraan antara Iranun dengan suku kaum Dusun Tobilung terjalin sehingga ramai suku kaum Tobilung mahir berbahasa Iranun dan orang Iranun pula mahir berbahasa Dusun Tobilung.

Nota:
Terimakasih teristimewa kepada saudara SABAHKITA  kerana memberi pandangan dan berusaha mengedit paparan ini.-Oleh Baei

0 comments:

Post a Comment

Perintah Jauhi Sifat Mazmumah

Firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan Yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. (al-Hujurat: 12)

FINDER

MENGENAI BLOG INI

Blog ini bukanlag blog upahan atau pengugut bagi mengharap wang perlindungan. Jauh sekali untuk meminta habuan. Blog ini tidak ditaja oleh pihak yang ingin popular di pandangan orang lain dengan puji dan sanjungan. Tidak juga ingin diguna atau diperguna untuk publisi murahan untuk mempromosi mereka yang teringin untuk jadi pemimpin. Apapun yang dipaparkan dalam blog ini adalah menjurus kepada "kemerdekaan dan kebebasan media" yang beretika dan berbudi pekerti.
Related Posts with Thumbnails

CADANGAN RAKAN BLOGGERR KB

CADANGAN RAKAN BLOGGERR KB
(Klik logo ini untuk mengetahui cadangan).. Senarai mereka yang setuju: 1. Depu-Depu 2. Seliu-liu, 3. Sabahkita, 4. Sekali Ketuk 5. Solymone 6.Apa Yang Tersirat. 7. Puteri Senja 8. Abang Man 9. Di ambang sore, 10, Blog abd. Gawis..11. Watasikadi 12. Abd Naddin 13. Senjaliza

CADANGAN STRUKTUR ORGANISASI RAKAN BLOGGER KB (protem)

Yang DiPertua: Solymone
Timbalan YDP: Sekali Ketuk
Setiausaha: Seliu-liu
Tim Setiausaha: Apa Yang Tersirat
Bendahari: Depu-Depu
Tim Bendahari: Puteri Senja
Biro Sosial dan Politik: Konspirasi Politik Melayu
Biro Ekonomi dan Antarabangsa: Sabahkita
Biro Belia dan Beliawanis: Watasikadi
Biro Riadah dan Pendidikan: Di Ambang Sore
Biro Ehwal Semasa: Abd. Naddin
Ahli-ahli: Abang Man, Blog Abd gawis, Senjaliza

NOTA:
Penyusunan semula struktur organisasi ini akan diperolehi setelah pertemuan dan musawarah di kalangan ahli-ahli. Ahli-ahli yang belum menyenaraikan persetujuan mereka juga dipohon untuk hadir bagi memperkukuhkan struktur ini pada satu tarikh dan tempat yang akan diumumkan kelak.
"Sesungguhnya orang-orang yang suka agar tersebar keburukan dalam kalangan orang-orang beriman, bagi mereka adalah azab yang pedih di dunia dan di akhirat. Dan Allah mengetahui (segala perkara), sedang kamu tidak mengetahui.'' (An-Nur: 19).

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." (Surah Al-Ankabut ayat 2-3).

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana , maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkan-Nya itu dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripada-Nya.” (surah Ar-Ra’ad, ayat 11)

Search This Blog

PUISI

Luah Pandasan ngogo Labuan
Gelungan tenara mo atai aseh
aturan Ilahi masa Parang Pandasan
mah kami ai kendoon kasih

Kami moo diri memiah keluman baau
ngeromon reso ngembanan denakan enkampung
luah kampung niogo a tekito belud nibaau
Iko jomo pesinggah bedakwah ko bedagang

Baya ni susah reta
dong pekiran dokon abu
baya ni matai mensari
dong kiti ngeliit umbuh

Dunjara dunjara
belapik duun booh
jerah no kau jerah
niah kau booi senooh

Luah ta Denakan Azrone Sarabatin.

Jum. Kopi Yg. Perlu Disediakan

FEEDJIT Live Traffic Feed

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP