Istilah Pembagunan dan Pertumbuhan. Apakah Kerajaan Perlu Berjimat?

>> Monday, November 23, 2009

Beberapa salah tanggapan biasa berlaku tentang beberapa istilah yang biasa kita dengar. Antaranya ialah istilah "Pembangunan", "Pertumbuhan" dan "Perbelanjaan Kerajaan". Istilah-istilah ini tidak "exchangeable" antara satu dengan yang lain tetapi mempunyai pertalian.

"Pembangunan" dikhaskan secara umum kepada keadaaan bilamana berlaku pertambahan ke atas "pendapatan perkapita" yang disertai oleh perubahan positif terhadap perubahan fisikal misalnya bangunan dan infrastruktur awam. Perubahan positif terhadap perkapita hanyalah disebut sebagai "pertumbuhan" atau disebut pertumbuhan ekonomi, Oleh itu sekiranya pendapatan rakyat bertambah tetapi tidak disertai perubahan fisikal secara positif, ianya hanya disebut "pertumbuhan" atau "kemajuan" BUKAN "pembangunan".

Perlukah kerajaan berjimat untuk mecapai pertumbuhan, pembangunan dan pertambahan pendapatan perkapita?. kila lihat formula konvensional berikut:-

GNP=C+I+G+(X-M) Di mana GNP ialah pendapatan Negara, C ialah Konsumpsi/pengunaan, I ialah pelaburan, G ialah Perbelanjaan Kerajaan, X ialah Ekspot dan M ialah Impot. Untuk mendapatkan Pendapatan Perkapita pula GNP dibahagi dengan Jumlah Penduduk mengikut census. (Pendapatan Perkapita=GNP/Jumlah Penduduk). Ringkasnya jika G turun maka jumlah GNP juga akan turun. Ini memberi kesan negatif terhadap Pendapatan Rakyat (atau pendapatan perkapita). Jadi jika kerajaan menaikkan Perbelajaan maka akan berlaku pertambahan kepada pendapatan perkapita. Kenapa pula kita sebagai rakyat harus risau jika kerajaan berbelanja ke atas projek-projek besar seperti jalanraya atau taliair?. Masihkah kita menyebut bahawa berlaku "pembanguan" jika penduduk menjadi kaya raya dengan wang ringgit tetapi tidak berlaku apa-apa perubahan fisikal?

Jika kerajaan berjimat cermat dan mengurangkan G=perbelanjaan, sekaligus akan menyebabkan GNP menurun dengan demikian pendapatan perkapita akan menurun atau menyusut. vis a vis. Oleh itu, benarkah kerajaan perlu berjimat cermat dengan menurunkan perbelanjaan kerajaan sebagai jalan membela nasib rakyat? Apakah Kerajaan perlu berjimat? - Selamat berfikir.

0 comments:

Post a Comment

Perintah Jauhi Sifat Mazmumah

Firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan Yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. (al-Hujurat: 12)

FINDER

MENGENAI BLOG INI

Blog ini bukanlag blog upahan atau pengugut bagi mengharap wang perlindungan. Jauh sekali untuk meminta habuan. Blog ini tidak ditaja oleh pihak yang ingin popular di pandangan orang lain dengan puji dan sanjungan. Tidak juga ingin diguna atau diperguna untuk publisi murahan untuk mempromosi mereka yang teringin untuk jadi pemimpin. Apapun yang dipaparkan dalam blog ini adalah menjurus kepada "kemerdekaan dan kebebasan media" yang beretika dan berbudi pekerti.
Related Posts with Thumbnails

CADANGAN RAKAN BLOGGERR KB

CADANGAN RAKAN BLOGGERR KB
(Klik logo ini untuk mengetahui cadangan).. Senarai mereka yang setuju: 1. Depu-Depu 2. Seliu-liu, 3. Sabahkita, 4. Sekali Ketuk 5. Solymone 6.Apa Yang Tersirat. 7. Puteri Senja 8. Abang Man 9. Di ambang sore, 10, Blog abd. Gawis..11. Watasikadi 12. Abd Naddin 13. Senjaliza

CADANGAN STRUKTUR ORGANISASI RAKAN BLOGGER KB (protem)

Yang DiPertua: Solymone
Timbalan YDP: Sekali Ketuk
Setiausaha: Seliu-liu
Tim Setiausaha: Apa Yang Tersirat
Bendahari: Depu-Depu
Tim Bendahari: Puteri Senja
Biro Sosial dan Politik: Konspirasi Politik Melayu
Biro Ekonomi dan Antarabangsa: Sabahkita
Biro Belia dan Beliawanis: Watasikadi
Biro Riadah dan Pendidikan: Di Ambang Sore
Biro Ehwal Semasa: Abd. Naddin
Ahli-ahli: Abang Man, Blog Abd gawis, Senjaliza

NOTA:
Penyusunan semula struktur organisasi ini akan diperolehi setelah pertemuan dan musawarah di kalangan ahli-ahli. Ahli-ahli yang belum menyenaraikan persetujuan mereka juga dipohon untuk hadir bagi memperkukuhkan struktur ini pada satu tarikh dan tempat yang akan diumumkan kelak.
"Sesungguhnya orang-orang yang suka agar tersebar keburukan dalam kalangan orang-orang beriman, bagi mereka adalah azab yang pedih di dunia dan di akhirat. Dan Allah mengetahui (segala perkara), sedang kamu tidak mengetahui.'' (An-Nur: 19).

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." (Surah Al-Ankabut ayat 2-3).

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana , maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkan-Nya itu dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripada-Nya.” (surah Ar-Ra’ad, ayat 11)

Search This Blog

PUISI

Luah Pandasan ngogo Labuan
Gelungan tenara mo atai aseh
aturan Ilahi masa Parang Pandasan
mah kami ai kendoon kasih

Kami moo diri memiah keluman baau
ngeromon reso ngembanan denakan enkampung
luah kampung niogo a tekito belud nibaau
Iko jomo pesinggah bedakwah ko bedagang

Baya ni susah reta
dong pekiran dokon abu
baya ni matai mensari
dong kiti ngeliit umbuh

Dunjara dunjara
belapik duun booh
jerah no kau jerah
niah kau booi senooh

Luah ta Denakan Azrone Sarabatin.

Jum. Kopi Yg. Perlu Disediakan

FEEDJIT Live Traffic Feed

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP