RENUNGAN HARI INI. "Bila Kera mendapat Bunga"

>> Tuesday, December 1, 2009


 Bunga yang indah itu tiada nilai baginya.

"Seperti Kera Mendapat Bunga" satu perumamaan Melayu yang amat halus dan teliti bila diungkapkan. Pada dasarnya maksud perumpamaan ini ialah lebih kurang: sesuatu yang indah, baik dan berguna bila jatuh ke tangan orang yang tidak tahu menilai dan mengguankannya akan menjadi sia-sia malah akan merosakkannya.

Dalam kehidupan kita seharian, banyak perkara yang baik, indah dan berguna yang kita temui. Tetapi  bila kita tidak tahu menghargai dan menilainya dengan baik maka ianya menjadi sia-sia dan tidak memebawa erti. dan manfaat. Malah terkadang ianya disalagunakan atau dirosakkan atau diperguankan untuk merosakkan pihak lain.

Bisakah kita andaikan dengan personafikasi bahawa kera itu manusia yang mengendalikan blog dan bunga itu adalah laman webblog yang percuma?

4 comments:

rakunman@hotmail.com,  December 1, 2009 at 6:52 PM  

Kerana Kera tidak tahu bahawa bunga itu harum baunya, maka menikmati keharuman tidak bererti apa-apa.

Demikian juga dalam ilmu ekonomi inferior goods itu tidak berguna kalau jumlahnya banyak akan tetapi amat diperlukan seperti perlunya garam dan gula dalam masakan dan kopi seperti filem p.ramlee ahmad albab.

Jangan salahkan kera. Salahkan bunga kenapa mendekati kera yang tidak tahu menikmati keharuman. Biar bunga dekati kumbang, kerana bunga boleh menjadi madu.

YANG GAMBI December 2, 2009 at 3:04 AM  

Salam Kuda Berhias, kawan amat setuju dengan komen rakunman@hotmail.com......... kenapa bunga perlu diberi kepada kera yang tidak pandai menilai...

KUDA BERHIAS December 2, 2009 at 9:47 PM  

Salam MRakunman dan Sdr Yang Gambi,
Memang peribahasa Melayu Indah. Ramai anak-anak mudak kita mula menggunakan peribahasa Barat sedangkan peribahasa kita lebih hebat.

Wassalam.

SOMPROT MESRA ALAM December 2, 2009 at 10:04 PM  

ASKM Kuda Berhias.

Beruntunglah kamu di Kota Belod ada Kuda Berhias. Kami di sebelah sini ada Lepa-lepa yang tidak kurang hebatnya. Kamulah pahlawan di darat. Biar kami menguasai laut.

Persamaan kita, orang kamu suka berpolitik, orang kami juga suka berpolitik. Orang kamu suka bersaing sesama mereka, orang kami suka bersaing sesama mereka. Memang demikianlah darah pahlawan.

Ditempat kamu ada kera, ditempat kami banyak sotong kurita. Bunga-bunga yang indah dan menarik akan musnah oleh kera yg tidak menghargainya. Kurita akan mengeret mangsanya dengan membalut dengan tubuhnya sehingga tidak lagi bermaya.

Mudah mudahan anak-anak Kota Belod dan anak-anak Pulau Omadal dan Tampi-tapi dan penduduk bumi Semporna akan terus bersatu kerana sebenarnya kita berdarah pahlawan.

Post a Comment

Perintah Jauhi Sifat Mazmumah

Firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan Yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. (al-Hujurat: 12)

FINDER

MENGENAI BLOG INI

Blog ini bukanlag blog upahan atau pengugut bagi mengharap wang perlindungan. Jauh sekali untuk meminta habuan. Blog ini tidak ditaja oleh pihak yang ingin popular di pandangan orang lain dengan puji dan sanjungan. Tidak juga ingin diguna atau diperguna untuk publisi murahan untuk mempromosi mereka yang teringin untuk jadi pemimpin. Apapun yang dipaparkan dalam blog ini adalah menjurus kepada "kemerdekaan dan kebebasan media" yang beretika dan berbudi pekerti.
Related Posts with Thumbnails

CADANGAN RAKAN BLOGGERR KB

CADANGAN RAKAN BLOGGERR KB
(Klik logo ini untuk mengetahui cadangan).. Senarai mereka yang setuju: 1. Depu-Depu 2. Seliu-liu, 3. Sabahkita, 4. Sekali Ketuk 5. Solymone 6.Apa Yang Tersirat. 7. Puteri Senja 8. Abang Man 9. Di ambang sore, 10, Blog abd. Gawis..11. Watasikadi 12. Abd Naddin 13. Senjaliza

CADANGAN STRUKTUR ORGANISASI RAKAN BLOGGER KB (protem)

Yang DiPertua: Solymone
Timbalan YDP: Sekali Ketuk
Setiausaha: Seliu-liu
Tim Setiausaha: Apa Yang Tersirat
Bendahari: Depu-Depu
Tim Bendahari: Puteri Senja
Biro Sosial dan Politik: Konspirasi Politik Melayu
Biro Ekonomi dan Antarabangsa: Sabahkita
Biro Belia dan Beliawanis: Watasikadi
Biro Riadah dan Pendidikan: Di Ambang Sore
Biro Ehwal Semasa: Abd. Naddin
Ahli-ahli: Abang Man, Blog Abd gawis, Senjaliza

NOTA:
Penyusunan semula struktur organisasi ini akan diperolehi setelah pertemuan dan musawarah di kalangan ahli-ahli. Ahli-ahli yang belum menyenaraikan persetujuan mereka juga dipohon untuk hadir bagi memperkukuhkan struktur ini pada satu tarikh dan tempat yang akan diumumkan kelak.
"Sesungguhnya orang-orang yang suka agar tersebar keburukan dalam kalangan orang-orang beriman, bagi mereka adalah azab yang pedih di dunia dan di akhirat. Dan Allah mengetahui (segala perkara), sedang kamu tidak mengetahui.'' (An-Nur: 19).

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." (Surah Al-Ankabut ayat 2-3).

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana , maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkan-Nya itu dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripada-Nya.” (surah Ar-Ra’ad, ayat 11)

Search This Blog

PUISI

Luah Pandasan ngogo Labuan
Gelungan tenara mo atai aseh
aturan Ilahi masa Parang Pandasan
mah kami ai kendoon kasih

Kami moo diri memiah keluman baau
ngeromon reso ngembanan denakan enkampung
luah kampung niogo a tekito belud nibaau
Iko jomo pesinggah bedakwah ko bedagang

Baya ni susah reta
dong pekiran dokon abu
baya ni matai mensari
dong kiti ngeliit umbuh

Dunjara dunjara
belapik duun booh
jerah no kau jerah
niah kau booi senooh

Luah ta Denakan Azrone Sarabatin.

Jum. Kopi Yg. Perlu Disediakan

FEEDJIT Live Traffic Feed

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP