BENARKAH CERITA DUYUNG DITEMUI MATI DI PULAU BALAMBANGAN?

>> Thursday, October 8, 2009Dalam pelayaran dalam ke dunia cyber, saya menemui paparan mengenai duyung yang ditemui mati di Pulau Balambangan , Kudat Sabah. Khabarnya duyung ini konon mati akibat ribut yang melanda Filipina dan perairan berhampiran sehingga ke Perairan Sabah. Klip Video ini menerangan semua khabar itu.

Apakah ini satu paparan  dan kisah benar? Sesiapa yang mengetahui kisah ini mohon khabarkan...sila maklumkan...

6 comments:

KUDA BERHIAS October 8, 2009 at 2:55 AM  

Komen dari Pius di petik dalam youtube...

I once worked in Banggi Islang way back 1980's. There is no such beach like this. I have been travelling by boat around Banggi Island and nobody was living in Balambangan during those days. The nearest village just opposite is Kg. Limbuak Laut. Many people migrate to Kudat i.e Tanjung Kapor and Pangaraban. .... This island is a hideout of Mundus(pirates) those days.

KUDA BERHIAS October 8, 2009 at 3:05 AM  

Setelah melayari banyak web saya dapat tajuk di bawah sama dengan video Dead mermaid at Balambangan Island:-

Dead Mermaid Found On Beach

Saya meragui berita ini kerana setelah melayari berita tempatan, tiada satupun yang mempaparkan kisah Duyung Mati Di Pulau Balambangan. Sebelum mengesahkan kisah ini pencarian fakta sebenar tetap di lakukan...

KUDA BERHIAS October 8, 2009 at 3:48 AM  

"Dead Mermaid Washed on the Shore" adalah tajuk video yang sama yang baru saya temui. Oleh itu keraguan saya mengenai paparan ini semakin ragu..

Anonymous,  October 15, 2009 at 3:15 PM  

tipu saja bha tu.. sbnarny dyung tu di reka smta2 utk mndpat smbutan.. dyung tu di bt mnggunakan surat khbar lma.. + gam and wter colour.. pastu gna putih telur spaya bklat and nmpak real.. jgnla kmu ttitpu.. hnya mainan semata- mata gia tu..

Anonymous,  October 15, 2009 at 3:24 PM  

knp komen saya tdk di paparkn hah?

Post a Comment

Perintah Jauhi Sifat Mazmumah

Firman Allah SWT yang bermaksud: Wahai orang-orang yang beriman! jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana Sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa; dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang; dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (oleh itu, patuhilah larangan-larangan Yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; Sesungguhnya Allah penerima taubat, lagi Maha Mengasihani. (al-Hujurat: 12)

FINDER

MENGENAI BLOG INI

Blog ini bukanlag blog upahan atau pengugut bagi mengharap wang perlindungan. Jauh sekali untuk meminta habuan. Blog ini tidak ditaja oleh pihak yang ingin popular di pandangan orang lain dengan puji dan sanjungan. Tidak juga ingin diguna atau diperguna untuk publisi murahan untuk mempromosi mereka yang teringin untuk jadi pemimpin. Apapun yang dipaparkan dalam blog ini adalah menjurus kepada "kemerdekaan dan kebebasan media" yang beretika dan berbudi pekerti.
Related Posts with Thumbnails

CADANGAN RAKAN BLOGGERR KB

CADANGAN RAKAN BLOGGERR KB
(Klik logo ini untuk mengetahui cadangan).. Senarai mereka yang setuju: 1. Depu-Depu 2. Seliu-liu, 3. Sabahkita, 4. Sekali Ketuk 5. Solymone 6.Apa Yang Tersirat. 7. Puteri Senja 8. Abang Man 9. Di ambang sore, 10, Blog abd. Gawis..11. Watasikadi 12. Abd Naddin 13. Senjaliza

CADANGAN STRUKTUR ORGANISASI RAKAN BLOGGER KB (protem)

Yang DiPertua: Solymone
Timbalan YDP: Sekali Ketuk
Setiausaha: Seliu-liu
Tim Setiausaha: Apa Yang Tersirat
Bendahari: Depu-Depu
Tim Bendahari: Puteri Senja
Biro Sosial dan Politik: Konspirasi Politik Melayu
Biro Ekonomi dan Antarabangsa: Sabahkita
Biro Belia dan Beliawanis: Watasikadi
Biro Riadah dan Pendidikan: Di Ambang Sore
Biro Ehwal Semasa: Abd. Naddin
Ahli-ahli: Abang Man, Blog Abd gawis, Senjaliza

NOTA:
Penyusunan semula struktur organisasi ini akan diperolehi setelah pertemuan dan musawarah di kalangan ahli-ahli. Ahli-ahli yang belum menyenaraikan persetujuan mereka juga dipohon untuk hadir bagi memperkukuhkan struktur ini pada satu tarikh dan tempat yang akan diumumkan kelak.
"Sesungguhnya orang-orang yang suka agar tersebar keburukan dalam kalangan orang-orang beriman, bagi mereka adalah azab yang pedih di dunia dan di akhirat. Dan Allah mengetahui (segala perkara), sedang kamu tidak mengetahui.'' (An-Nur: 19).

"Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan saja mengatakan; 'Kami telah beriman,' sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." (Surah Al-Ankabut ayat 2-3).

“Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana , maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkan-Nya itu dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripada-Nya.” (surah Ar-Ra’ad, ayat 11)

Search This Blog

PUISI

Luah Pandasan ngogo Labuan
Gelungan tenara mo atai aseh
aturan Ilahi masa Parang Pandasan
mah kami ai kendoon kasih

Kami moo diri memiah keluman baau
ngeromon reso ngembanan denakan enkampung
luah kampung niogo a tekito belud nibaau
Iko jomo pesinggah bedakwah ko bedagang

Baya ni susah reta
dong pekiran dokon abu
baya ni matai mensari
dong kiti ngeliit umbuh

Dunjara dunjara
belapik duun booh
jerah no kau jerah
niah kau booi senooh

Luah ta Denakan Azrone Sarabatin.

Jum. Kopi Yg. Perlu Disediakan

FEEDJIT Live Traffic Feed

  © Blogger template Simple n' Sweet by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP